BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM, SPORTKÖZPONT TERVPÁLYÁZAT

Helyszín Budapest, Lónyay utca
Kiíró Budapesti Corvinus Egyetem
Alapterület 8 500 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építész vezető tervező Herczeg László
Építész munkatárs Szabó Dániel
Látvány Vörös Tamás DLA, Szabó Dániel
Állapot Tervpályázat
Projekt év 2017.

Nem egyedülálló a foghíjba helyezett sportcsarnok Budapesten. Számos példa épült a közelmúltban Angyalföldön, a nyolcvanas években a Városmajor utcában, vagy még régebbről ott a közeli Dandár fürdő. Az egyetemi campus közelsége felülírhatja az egyedi építészeti helyzetből adódó kényelmetlenségeket. A feladat szűkössége izgalmas építészeti kihívásokat teremt. Bár a kiírás tartalmazta a karakteres, városképet meghatározó arculat kialakítását, de sem a helyszín, sem a funkció nem indokolja, hogy ez az épület próbálja túlzottan formálni a városrészt.

A helyszínen álló egykori üzemek, raktárak épületei bizonyos szempontból rokonai a tervezett háznak. A homlokzatok nagy tereket fednek, a belső kialakítást szigorú funkcionalitás határozza meg, az alkalmazott anyagok célszerűek, a tartószerkezet „olvasható”. Direkt utalást tettünk ezekre az előképekre és a házat nagyon hasonló elvek szerint formáltuk.

A belső kialakításnál szerettük volna a szűk hely ellenére a természetes fényt, mint alapvető építészeti eszközt többféleképpen használni. Az épület hátsó homlokzatát a szomszédos épület mintájára a telekhatártól hátra húztuk, így ott újabb homlokzati felületet nyertünk. Az utca felé déli irányban az uszodát megnyitottuk. A program terei csak a telek hossztengelyére szervezve, egymás felett helyezhetők el. Ugyanakkor a nagy fesztávoknak ez nem tesz jót, a szerkezeti magasságok megnőnek. Így a fesztávokat a sportági szükségletek szerinti minimumra csökkentettük és a telek keleti oldala mentén kiszolgáló sávot hoztunk létre. A nagyobb fesztávoknál monolit alulbordás födémeket terveztünk, kissé visszaszelidítve a poroszsüvegek karakterére.

A földszinten helyeztük el azokat a kisebb sporttermeket, amik hétköznapi hasznosítása üzleti alapon is elképzelhető. Az első és második emeletet foglalja el az uszoda, a nagy tornaterem ezek fölé került. A lelátó szinthez teraszt csatoltunk, így a tömeget a szomszédos épület párkányvonalában visszaléptettük. Véleményünk szerint a Lónyay utca szélessége ezt a beépítési magasságot „bírná el”. Az udvar hiányát a tetőn pótoltuk, ide helyeztük a teniszpályát. A tetőterasz alkalmas lehet más sportágak, rendezvények lebonyolítására is. A homlokzat nyerstégla, az épület földszintje mázas lábazatképzést kapott. A nagyméretű nyílásokat a homlokzat síkjából visszahúztuk így a földszinten esőbeálló, fedett kávézóterasz tud kialakulni, az uszoda szintjén balkonok kapcsolódnak a belső térhez. A mélyre helyezett nyílásokkal a középület karakterét is próbáltuk fokozni.