RÓLUNK

Az MCXVI Építészműterem 2001-ben alakult az Építész Mester Egylet Mesteriskolája XVI. ciklusának öt tagjából. Innen ered a név is: MesterCiklus XVI (MCXVI). Az azóta eltelt években a számos  tervezési munka során igyekeztünk a Mesteriskola szellemiségét megőrizni. Jelenleg Herczeg László és Szokolyai Gábor alapítók és építész vezető tervezők irányítják az irodát.

Az építészetet missziónak tekintjük. Hiszünk abban, hogy az épített környezet alapvetően meghatározza az emberi élet minőségét. Törekszünk arra, hogy az összes műszaki, pénzügyi, törvényi, építészeti szempontot integráljuk, figyelve arra, hogy közben ne vesszen el az építészet értékteremtő szándéka, az alkotás nagyszerűsége, a közösséget képviselő felelősségvállalás és az élhető emberi lépték fontossága.
Az építészetet összetettségében értelmezzük, a várostervezéstől, az épületeken, belső tereken keresztül az egyedi ipar- és képzőművészeti alkotásokig. Így válhat egy terv koherens, kerek egésszé. Ez a rétegzettség gazdagítja, többféle módon értelmezhetővé, – és reményeink szerint – szerethetővé és sikeressé is teszi mindenki számára az általunk képviselt építészetet.

Tervezési folyamat
Mielőtt belekezdenénk egy épület tervezésébe nagyon fontos, hogy  minél részletesebben legyen előkészítve, ami vonatkozik mind a műszaki alapadatokra, mind az építészeti programra. Ez jelentheti a biztos alapot a további tervezési fázisok számára.
A koncepció megalkotása során alaposan elemezzük a helyszínt, a szabályozási adottságokat, a beépítési lehetőségeket. A megbízóval szimmetrikus viszonyban közösen alkotjuk meg az optimális megoldást.
Egy épület minőségét, mind téri, mind műszaki színvonala egyaránt meghatározza. A kiviteli tervek készítésénél törekszünk a racionális, garantáltan kivitelezhető és korszerű megoldásokra. Ebben segítségünkre van számos magasan kvalifikált mérnök szaktervezőnk tudása.

Költségelemzés
A tervezési folyamat során folyamatosan ellenőrizzük a becsült építési költséget, amit koncepciótervtől a kiviteli tervig a műszaki tartalom fejlődésével lépésről lépésre pontosítunk.

BIM tervezés
Irodánk képes minősítéssel rendelkező kollégánk vezetésével egy teljes tervdokumentációt BIM rendszerrel elkészíteni.

Oktatási tevékenység
Építészműtermünk a BME által akkreditált munkahely építész gyakornokok számára. Számukra éles feladatot és használható tapasztalatot tudunk adni. Szívesen látjuk a motivált és friss gondolkodású fiatalokat.
Vezető tervezőink külsős oktatóként, opponensként, diplomabizottsági tagként jelen vannak az építész felsőoktatásban.

Díjak

2023 BIG SEE Interior Design Award MVM Dome
2019 Az évtized 30 legjobb magyar épülete Zsolnay Kulturális Negyed
BIG SEE Architecture Award Családi ház, Budapest
2015 A Award III. Szokolyai Gábor
2013 Pro Architectura díj Herczeg László
ICOMOS-díj Herczeg László – Zsolnay Kulturális Negyed
Fiabci-díj és Fiabci Silver Medal Zsolnay Kulturális Negyed
Brick Award Top 50 Zsolnay Kulturális Negyed
2012 Szendrői Jenő díj Herczeg László
Média Építészeti Díja Zsolnay Kulturális Negyed
2011 Molnár Péter emlékdíj Herczeg László
2007 Saint-Gobain Trófea III. Szokolyai Gábor – BL Yachtklub