ESTERHÁZY KASTÉLY, BALATONFÜRED

Helyszín Balatonfüred, Táncsics Mihály utca 1.
Megrendelő Balatonfüred Város Önkormányzata
Alapterület 1 370 m2
Generáltervező MCXVI Építészműterem
Felelős vezető tervező Herczeg László, Vörös Tamás DLA
Tervfázis Építési Engedélyezési Terv
Projekt év 2017.

Balatonfüred Város Önkormányzata célul tűzte ki a tulajdonába visszakerülő volt Esterházy szálló épületének felújítását. Az épület sokáig magántulajdonban volt, állapota egyre romlott, az utóbbi húsz évben már egyáltalán nem használták. Az 1700-as évek végén épült ház, mint a reformkori fürdőváros egyik első eleme, a városrész történetének szempontjából kiemelt jelentősséggel bír. Az épület a felújítás során múzeumi funkciót kapva újra megnyílhat a közösség számára.

A tervezési program kereteit a jelen épület adottságaihoz szabtuk. Mivel az eredeti szállóépület funkciójából adódóan nem rendelkezett nagyobb közösségi térrel, ezért feladat volt kiegészítésként, egy bejárati funkciókat ellátó, nagyobb összefüggő tér létrehozása. A felújítandó épület és a 358/2-es számú, szomszédos ingatlanon álló volt vendéglő működésben mindig egy egységet alkotott. Ebből következik, hogy bár jelen dokumentációnak nem tárgya, később mégis cél a két épület kölcsönös, funkcionális együttműködése. A két épület által közrezárt kert a telekhatáron nincs elválasztva, funkcionálisan összekapcsolódik, a tervezett felújítás a házak kontúrjáig tart. Megbízói igény szerint, az épület földszintje publikus, bármikor látogatható funkciókat tartalmaz. A kerttel szorosan együttműködik. A kialakítandó funkciók: kávézó, múzeumpedagógia, ajándékbolt, információ, mellékhelyiségek. Az első és második emeletre kerülnek az épület kiállítóterei. Feladat volt, a Balaton felé eső kertrész hasznosítása is. Nagyobb, a meglévő épület aláépítését, vagy tetőterének beépítését generáló funkcionális igény nem merült fel. Cél, a jelenlegi épület adottságait kihasználva, a műemléki jelleg tiszteletben tartásával készített, arányos terv létrehozása volt.