+ ALBA ARÉNA BELSŐ TEREI, SZÉKESFEHÉRVÁR

ALBA ARÉNA BELSŐ TEREI

Helyszín Székesfehérvár
Megbízó Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
Alapterület 22 000 m2
Generál tervezés Székesfehérvári Városfejlesztési Kft.
Vezető építész tervezők Balázs Mihály DLA, Tarnóczky Tamás Attila
Építész munkatársak Bordás Mónika, Falvai Balázs, Nagy Márton, Tánczos Tibor, Török Dávid, Építészkohó Kft., DMB műterem
Belsőépítész tervező MCXVI Építészműterem
Felelős belsőépítész tervező Szokolyai Gábor
Projektvezető belsőépítész vezető tervező Hajdu Gábor
Belsőépítész munkatársak Hegymegi Júlia, Imre Katalin, Szuhányi-Nagy Anna, Kálna Dávid, Falvai Balázs, Török Dávid, Ónodi Bettina, Soltész Angéla
Grafikai tervezés Polgárdi Ákos, Rubik Ágnes
Fotók Palkó György, Szokolyai Gábor
Tervfázis belsőépítészeti kiviteli terv
Kivitelező Market Építő Zrt.
Tervezés éve 2017-2019, 2022-2024
Publikációk Építészfórum, Videó

Az építészet lényege a téralkotás, íly módon az építészeti és a belsőépítészet között nem húzható meg éles határ. Jobban szeretünk a belső tér építészetéről beszélni, mint kifejezetten belsőépítészetről.

Az Alba Aréna építészeti alapkoncepciója, mely tárgyszerűen kompakt, ezen elvek következetes megvalósítását magától értetődően kínálta fel a tervezési folyamatban.

Általában a fedett sportarénák zárt „dobozok”, ahova a természetes fény nem tud bejutni. Ezt  sporttechnológia igényeivel, a tv közvetés műszaki elvárásaival indokolják. A sportolói, a közönségforgalmi, a média és a VIP zónák szigorú elhatárolása is sokszor, zárttá, nehezen felfoghatóvá teszi a látogató számára az épületet. Szerencsére esetünkben mégis sikerült a belső tereket átláthatóvá és könnyen értelmezhetővé tenni. Közvetlen vizuális kapcsolat van a belső különbözői térrészei valamint a külső és belső tér között is.

A szerkezeti célú falakat és pilléreket anyagszerűségükben megmutatjuk. Kerültük az öncélú, csak dekorációs szándékú felületburkolásokat. Így az épület statikai rendszere is könnyen olvasható.

Ilyen típusú, viszonylag nagy számú látogatóra számító középületben nemcsak fontos, hanem alapvető követelmény az egyértelmű és hatékony tájékozódás. Ebben az infografikai elemek hangsúlyosak, olyannyira, hogy a belső terek főszereplőivé válnak, nemcsak funkcionálisan, de vizuális karakterben is.