+ KULTURÁLIS PROMENÁD – BUDVA

KULTURÁLIS PROMENÁD

Helyszín Budva, Montenegro (Budva-Bečići Promenade)
Beruházó
Alapterület 70.500 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építész vezető tervező Herczeg László, Fonyódi Mariann, Monory Rebeka Mária, Pintér Tamás János
Építész munkatársak Bakucz Renáta Dóra, Kiss Krisztián, Kocsik Eszter, Nyitrai Gellért, Suri Sára
Tervfázis nemzetközi tervpályázat
Tervezés éve 2023

KIHÍVÁSOK

Budva egy történelmi település Montenegró tengerpartján, mely az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A turizmus a város gazdaságában is a legfontosabb ágazat, fejlesztését azonban a nyári zsúfoltság és az infrastrukturális hiányok beárnyékolják. A XXI. századra a tömegturizmus átalakította a város partmenti képét: óriási, a környezetétől drámaian eltérő szállodakomplexumok épültek, léptékében messze túlépítve a középkori óváros karakterét. Budva egyre inkább elvesztette egyediségét és a tömegturizmus arctalansága fenyegeti.

2022-ben a város elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, ennek előkészítéseként nemzetközi tervpályázatot írt ki a tengerpart épített és táji környezetének, arculatának újragondolására.

KONCEPCIÓ

NEW IDENTITY / Pályázati munkánkban Budva új identitásának megfogalmazását és a turizmus minőségi fejlesztését tűztük ki célul, de emellett különösen fontos volt, hogy a város a lakói számára élhető és elérhető maradjon. Pályaművünkkel a XX. század második felében a területet jellemző „arányos turizmus” időszakához nyúltunk vissza és ehhez az alábbi célokat fogalmaztuk meg:

  • MARK / Új identitás, ami Budva történelméhez és pozíciójához is méltó, megjelöli a kulturális térképen.
  • CONNECT / Visszaadni a partot a városlakóknak a mindennapi használatban, megerősíteni a kapcsolatot a város, a természet és helyi lakók között.
  • BALANCE / A turizmus növelése a zsúfoltság növelése nélkül, a használat időbeni és térbeli elnyújtásával.

A TERV FŐ ELEMEI

Az öböl partja szabályos ívként húzódik a város földrajzi terében és ennek markáns megjelenését erősítettük a tervünkben mind szimbolikus, mind fizikai értelemben. Az öböl ívét, a szemközti szigetet bekapcsolva, körré egészítettük ki – mely így alkalmas volt arra, hogy a környezeti, használati és kulturális rétegeket is felfűzve megjelöljön (MARK), összekapcsoljon (CONNECT) és kiegyensúlyozzon (BALANCE).

KÖR: IDŐBEN ÉS TÉRBEN KIEGYENSÚLYOZOTT HASZNÁLAT

  • a tengerpart használatának térbeli elnyújtása: a kevésbé látogatott parti területek vozerejének növelésével tehermentesíteni lehet a túlhasznált helyeket, a sétány meghosszabbítása lehetőséget ad eddig nem használt helyek felfedezésére

ÚJ IDENTITÁS: KULTURÁLIS PROMENÁD

  • a kulturális sétány az óvárosban jelenlévő kulturális funkciókat, tartalmakat kiterjeszti a teljes területre
  • új mágnesek: a sétány szárazföldi végpontjain vonzó attrakciók / a Hajó Múzeum a Velencei Köztársaság időszakának állít emléket, a tengeri Múzeum és búvárközpont Budva a különleges, tengerparti és természeti fekvésére hívja fel a figyelmet

ZÖLD SZALAG: ÖSSZEFŰZŐ MOTÍVUM A PARTON

  • egységes vizuális arculat a parton: hagyományokon alapuló vizuális arculat, zöld és épített elemeiben is megújuló sétány összeköti és kiegyenlíti az eltérő területeket
  • a burkolatokon a népi textilkincs inspirálta köztér design jelenik meg, így a helyi népi kultúrát emeli a kortárs térbe, összehangolt, egységes, de az adott karakterhez illeszkedő kialakítás

ÚJ VÁROSI AXISOK: A TENGERPART ÉS A VÁROS KAPCSOLATA

  • városi kapcsolatok: a gyalogos hálózat új elemei biztosítják a lejutást a városból, a part felé
  • zöld és kék hálózat: a zöld folyosók kijelölése, megerősítése, a hegyek felé és a part mentén

—————————-

Tervünkben egy olyan új, Budva történelméhez méltó és a napsütéses, tengerparti helyet tükröző, kulturális értékeket felmutató és zöld karaktert kerestünk, ami egyszerre erősíti a város hagyományos értékeit és adja új arculatát, teszi vonzóvá a látogatók és élhetővé az ott élők számára.