NAGYBOLDOGASSZONY KATOLIKUS TEMPLOM FELÚJÍTÁSA, KENDERES

Helyszín Kenderes, Szent István út 27.
Megbízó Egri Főegyházmegye, Érsekség
Alapterület 454,64 m2
Generál tervező Tecton Mérnökiroda Kft., MCXVI Építészműterem Kft.
Építész vezető tervező Varga Béla, Szokolyai Gábor
Építész tervezők Hajdu Gábor, Galántai Gergely
Fotó Rácmolnár Milán
Tervfázis Megépült
Projekt év 2019-2020

Az Egri Főegyházmegye a templom teljes körű műemléki felújítását szándékozik megvalósítani. A védett épület műszaki állapota jelentősen leromlott, valamint, az épület történetében, különösen az utóbbi évtizedekben több olyan átalakításon, beavatkozáson esett át, mely a műemlék külső-belső megjelenését hátrányosan befolyásolta.

A helyreállítás első ütemében a további károsodásokat megelőző munkák elvégzése szükséges, többek között a szerkezet megerősítése. Ezt követi a templom környezetének rendezése, valamint a templom belső téri építészeti és belsőépítészeti felújítása.

A templomtér mennyezetének boltíves, a főhajóban és szentélyben csehboltozatos, a mellékhajókban keresztboltozatos kialakítás nagyvonalú térélményt nyújt. Ezt kívántuk hangsúlyozni a tervezett új megvilágítással is.

A belső téri átalakítások során az évtizedek alatt rárakódott rétegek helyére egy letisztult anyaghasználatú belső teret és funkcionálisan is finomított bútorozást képzelünk el. A belső falfelületek egységesen törtfehér színt kapnak, míg a padló mindenhol Jura mészkő burkolatot kap.