KOSÁRLABDACSARNOK, BUDAPEST

Helyszín Budapest, XXII. kerület
Megbízó Kosárlabdát Kedvelők Clubja Sport Egyesület
Alapterület 1506 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem Kft.
Építész vezető tervező Herczeg László
Építész tervezők Galántai Gergely, Szabó Petra
Tervfázis Vázlatterv, Engedélyezési terv, Kiviteli terv
Projekt év 2020-2021

A tervezett kosárlabdacsarnokot a Budai Nagy Antal Gimnázium és a Kolonics György Általános Iskola közötti területen helyeztük el. Az épület telekhatártól való hátra húzásával a terület megőrzi szellős, ligetes karakterét. A két telek összenyitásával és aktív zöldfelületekkel történő tájépítészeti fejlesztésével egy olyan átjárható nagyméretű kert jön létre, mely sokféle sportolási és rekreációs tevékenységre ad lehetőséget. Mivel az épület közvetlenül műemléki környezet határán fekszik, ezért az építészeti kialakítás és a meglévő környezet tiszteletben tartása kiemelten fontos volt számunkra.

Az udvar jelenlegi állapotában rézsűkkel és platókkal több szintre tagolt. Ezt az összetett domborzatot kihasználva a tervezett földszintes épület részben a talajba süllyed így ellensúlyozva a csarnoktér nagy belmagasságát. A kiszolgáló funkciók talajszint alá helyezésével nagyméretű zöldtetőt jön létre, ezzel a kert egy részét is visszanyerjük. A könnyed fa tetőszerkezet lebegő tömege és a földbe süllyesztett nehéz alapzat sajátos dinamikát alkot. A két fő elemet elválasztó ablaksor vizuális kapcsolatot teremt a belső tér és a külső zöldfelület között. Az anyaghasználat a tömeg hármas tagolását követi: a földbe süllyesztett épületrész nehéz betonburkolatot kap, a felső pezsgőszínű fémlemezfedés pedig a közeli Törley Pezsgőmanufaktúrára utal.

A bejárati zónát külső fedett előtér jelöli ki, a dél felől túlnyúló tetőszakasz pedig árnyékolja a nagy üvegfelületet. Ezek az átmeneti térek térélményben gazdagok, a közösségi élet külső terei is egyben. Az épülethez nagyméretű tereplépcső csatlakozik dél-kelet felől, így teremtve kapcsolatot az épület tetőkertje és a Budai Nagy Antal Gimnázium telke között, emellett összeköti a tetőkertet a lenti játszótérrel.

Elsősorban edzőcsarnok létesül, ami időszakosan ifjúsági versenyek, tornák és egyéb sportesemények megrendezésére is alkalmas lesz.  Emellett a két szomszédos iskola torna óráinak lebonyolítására is lehetőséget teremt az épület. A csarnok terébe két kisebb edzőpályát helyeztünk el, az edzőpályákon keresztbe forgatva pedig egy centerpályát terveztünk (15,0m x 28,0 m szabvány FIBA versenypálya). A versenypálya mellé kihúzható lelátók kerültek, amiken összesen 2×122=244 fő foglalhat helyet.

Az energetikai rendszert elsősorban megújuló forrásból képzeljük el. Az építéshez törekszünk tartós, jó minőségű, környezetbarát anyagokat felhasználni. Az épületgépészeti rendszer tervezésekor az alacsony bekerülési költség mellett az alacsony fenntartást és üzembiztos működést tartottuk szem előtt. Az épület fűtését és melegvíz ellátását távhővel kívánjuk biztosítani, így nincs helyi szennyezés. Idővel a távhő környezetterhelése csökkenhet megújuló energiaforrások és fejlett szűrők beépítése esetén. A csarnokteret természetes megvilágítással és szellőzéssel tervezzük, így kívánjuk az üzemeltetési költségeket alacsonyan tartani. Gépi szellőzés csak vizes helyiségekben készül. Az épület túlmelegedés elleni védelme fix túlnyúló épületszerkezettel és mozgatható textil árnyékolókkal biztosított a csarnoktérben. A nyugati tetőfelületen elhelyezett napelemek részben fedezik az épület elektromos igényét.