+ KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM – FEJÉPÜLET, BUDAPEST

Közlekedési Múzeum – Fejépület építészet és belsőépítészet

Helyszín 1101 Budapest, Kőbányai út 24-28. – Könyves Kálmán krt. 25.
Beruházó Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
Alapterület 9490 m2
Vezető Tervezési Tanácsadó Diller Scofidio + Renfro, LLC
Felelős építész tervező M-Teampannon Építészmérnök Kft.
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Belsőépítész tervező MCXVI Építészműterem
Vezető tervező Szokolyai Gábor
Építész munkatársak Szuhányi-Nagy Anna Szilvia, Czirják Bence, Kálna Dávid, Bakucz Renáta, Racskó Anna, Pásztor Anna, Hegymegi Julia, Tóth Anikó, Hajdu Gábor, Nyitrai Gellért
Látványtervek MCXVI Építészműterem
Tervfázis építészeti és belsőépítészeti kiviteli terv
Tervezés éve 2019-2023

Tervezés során fő célunk volt, hogy egyszerre teljesítsük egy 1960-as években épült örökségvédelmileg védendő épülettel szembeni elvárásokat, ugyanakkor mai irodaépület-használó funkcionális, műszaki elvárásait, komfortérzetét és vizuális igényeinek is megfeleljünk. Ebben kerestük az optimális egyensúlyt.

Az épület nem monofunkciós iroda. A Fejépület magában foglal az egész épületegyüttes működtetésére kiterjedő műhely, raktározás, kutatás, étkeztetés és biztonsági funkciókat. A speciális technológiájú helységcsoportok tervezésénél szakértő tanácsadókat vontunk be a tervezési folyamatba. Az építészeti és technológiai kialakítás a megbízóval történt szoros együttműködés során érte el végleges állapotát.

A műemléki értéket képviselő kerítés felújítása a projekt részét képzi.

Az épület központi belső terei örökségvédelmi szempontból védettek. A belsőépítészetileg örökségvédelmi szempontból értékes főbejárat lobby terét, a konferenciatermet, és a fő közlekedőket az eredeti állapothoz közelítjük, a korabeli színeket, anyagokat visszaállítjuk. Az összes többi belső tér az ipari, történeti épületi hangulathoz igazodik.