+ KRIPTONGYÁR, AJKA

Kriptongyár

Helyszín Ajka, Kriptongyár
Beruházó Ajka Város Önkormányzata
Alapterület 2211 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építész vezető tervező Herczeg László, Fonyódi Mariann PhD
Építész munkatársak Dózsa Bercel, Hajdu Gábor, Nyitrai Gellért
Fotók Fenes Tamás
Tervfázis megépült
Tervezés éve 2021
Kivitelezés 2022

Az 1935-ben épült Kriptongyár volt az első üzem a világon, ahol a kriptongázt ipari mennyiségben tudták előállítani. A kriptongáz előállítása Bródy Imre világszabadalma alapján történt, mely új technológiaként a harmincas években forradalmasította az égőgyártást és naggyá tette a Tungsramot. Ma a völgy különleges, történeti ipari épületei elveszetten állnak az erdőben, a gyártás már rég megszűnt, a bányák bezártak, az épületek használaton kívül várják, hogy felfedezzék a bennük rejlő szépséget és lehetőséget. Az épület története során több ipari funkciót is betöltött, ám az idő múlásával jelentős sérüléseket szenvedett.

A Kriptongyár megújítása a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében keretében kezdődött meg, rendezvény és kiállító funkciót adva az épületnek. Az I. ütemben a meglévő szerkezeti elemek megóvásán és helyreállításán volt a legnagyobb hangsúly, de emellett fontos volt olyan elemekkel történő kiegészítése, amik azonnal alklamassá tették már ebben az ütemben is a VEB 2023 rendezvényeinek befogadására. Az acél keretállásos térstruktúra, a tégla homlokzat, valamint a nyílászárók az épület fő karakterét és értékét képezik, ezeknek az eredeti állapotához közelítő helyreállítása kiemelt fontosságú volt. Az építészeti kialakítás során az eredeti ipari jelleg megőrzése mellett az új funkciók beillesztése érzékeny építészeti megoldásokkal történt, úgy, hogy azok harmonizáljanak az épület jelenlegi struktúrájával, jellegével.

Ebben az ütemben a tervezési program célja a jelenlegi épület adottságainak kiemelésével egy közösségi tér létrehozása volt, a szűkös anyagi források adta lehetőségek maximailzálása mellett. Az első ütemben a földszint teljes, illetve a homlokzatok részbeni felújítása valósult meg, koncentrált helyeken kiegészítve néhány elemmel, ami kortárs arculatot ad ennek az értékes épületnek. A főhomlokzaton a bejáratot egy filigrán portáldoboz fogja össze, ami vékony lakatosszerkezeteivel az épület eredeti nyílásaihoz igazodik. A belső tér megtisztítása során egy új padlót kapott, a központi elem pedig egy előadói térként is használható lépcsőbútor lett. Ez a felújítása lehetővé tette, hogy egy olyan közösségi tér alakuljon ki a házban, ami a külső terekkel együtt rendezvényeknek tud helyet adni, elsősorban a nyári időszakban.