LAUDER ÓVODA BŐVÍTÉS

Helyszín Budapest, Budakeszi út
Megrendelő Világi Zsidó Iskola Alapítvány
Alapterület 640 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építész vezető tervező Szokolyai Gábor
Építész tervezők Demeter Ágota, Herczeg László, Pintér Tamás
Állapot Megépült
Projekt év 2014.
Fényképek Danyi Balázs

A villaépület tervei 1898‐ban készültek özv. Stangl Jánosné megrendelésére. A tervezők Patisti‐ Hauer építőmester páros volt. Eredetileg nyaraló épületnek szánták, paplakként is működött. Az épület a Főváros által védett.

A korábbi állapotban a terep erősen lejtős volt a Budakeszi út irányába, így a gyerekek udvari foglakoztatására kevéssé volt alkalmas. Emellett, a helyszínen szemlélődve az volt az érzete az embernek, mintha a villa alsó szintje be lenne ásva. Az archív tervekből kiolvasható szándék szerinti szimmetrikus és arányosabb terep felőli feltárulást helyreállítottuk. A létrejövő új épület tömege egyben lehatárolja a közlekedésről és parkolásról szóló telekrészt, a játszótérként működő tereptől.

A koncepció szándéka, hogy az új épületrész ne a villa tömegének konkurense legyen, hanem inkább a terep adottságait értelmezze. Elsősorban tereptárgyként viselkedjen.

A két épületrész egy “nyaktaggal” csatlakozik egymáshoz. Az új részben hoztuk létre az új főbejáratot, melyen keresztül a régi és az új csoportszobák is elérhetők.

A tervezett épület két szintes. A felső szint a tulajdonképpeni óvodai szint. Itt kapnak helyett a csoportszobák a hozzájuk tartozó vizes és öltözői blokkal. A nagyobbik egy “klasszikus“ foglakoztatói egység, a kisebbik alkalmas gyerekrendezvények megtartására és gyermekmegőrzésre is. Hétvégi külsős rendezvények alkalmával a helyiségcsoportok elkülöníthetőek és zárhatóak.

Egy óvoda esetében fontos az épület kapcsolata az udvarral, ezért közvetlen átközlekedést biztosítottunk az előcsarnokból, a folyosóról és az egyik csoportszobából is. A közlekedők nyíláskialakítása, az alacsony parapetmagasságok, a játszóudvar és a homlokzati grafika összekapcsolása is a külső és belső tér egységét erősíti.

Az alsó szint teljesen független az óvodai szinttől. Így nincs szükség sem lépcsőre, sem rámpára, sem liftre. Ennek köszönhetően a gyermek forgalom nem keveredik gazdasági iroda és a rendezvényterem felnőtt forgalmával.

 

Publikáció:

Építészfórum, 2015. november 24. Óvoda az erdő mélyén.