PÁRIZSI UDVAR, BELSŐÉPÍTÉSZET

Helyszín Budapest, Ferenciek tere
Megrendelő Párizs Property Kft.
Bonyolító Óbuda-Újlak Zrt.
Generál tervező DMB Építészműterem
Belsőépítész tervező Szokolyai Gábor
Látvány Vesztergom Ádám, Szokolyai Gábor
Állapot Meghívásos tervpályázat
Projekt év 2015.

A Párizsi Udvar felújításnak korhű restaurálása mellett, a funkcióváltás miatti átalakítás során szükségszerűen új igényeknek megfelelő új terek fognak létrejönni, ahol a kortárs tervezői viselkedés a hiteles. Ahol nem a régi kor ornamentikájának másolása a cél, hanem terek komplexitásának, többrétegűségének és progresszivitásának a hangsúlyozása, ahogy például a maga korában egy Zsolnay kerámia is a legkorszerűbb technológiával készült és a vasbeton- és acélszerkezetet is ezt képviselte az építészetben. Ezt a fajta korszerű igényességet kellene átmenteni az adott projekt tervezésében is.

Amikor a Párizsi Udvar épült, virágkorát élte az építészet, ipar- és képzőművészet együttműködése. Ennek eredményeképpen csodálatos összművészeti alkotások jöttek létre, melyek ma is jellemző ékességei Budapestnek. A társművészetek képviselői egymás mesterségbeli tudását feltételezve, kiegészítve és inspirálva alkottak. Így olyan épületek születtek, melyek szakmailag, esztétikailag is több réteggel bírnak, aminek köszönhetően impulzív és befogadható élményt adnak a közönségnek.
Budapest éjszakai fényei lenyűgözőek, a város „brand”-jéhez karakteresen hozzátartoznak. A Párizsi Udvar eredeti koncepciójának is egyik lényeges eleme a fénnyel való játék. Erről szól a passzázs üvegteteje, a volt bankfiók perforált kupolája, vagy a színes ablaküvegek. A tervezett belsőépítész design koncepció meghatározó fogalma a fény lenne. Ez kifejeződne abban, hogy hogyan tudjuk világosabbá tenni a mostani sötét passzázst, akár természetes, akár mesterséges fénnyel. Fontos az anyagszerűség hangsúlyozása és a részletgazdagság. Ezek az anyagok: mázas kerámia, üvegbeton, színezett sík és rogyasztott üveg, textílüveg, fotóüveg, természetes kőburkolat, terazzo, szövött- burkolt szőnyegek.

A tervezett területek színállását az eredeti színekből lehetne eredeztethetni. A mai tervezők számára is inspiráló az emberek számára pedig stimuláló a Zsolnay kerámiák színessége. Ez lenne a kiindulás. A teljes koncepció kiteljesedhetne az étkészletektől kezdve a személyzet formaruhájáig, mind hazai tervezésben és gyártásban.