+ SÁNDOR-HEGY, BÖGRE-HEGY FEJLESZTÉSI TERÜLET, BALATONKENESE

SÁNDOR-HEGY BÖGRE-HEGY FEJLESZTÉSI TERÜLET, BALATONKENESE

Helyszín Balatonkenese, Sándor-hegy, Bögre-hegy
Megbízó Knésa Golf Kft
Alapterület 55 937 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem Kft.
Építész vezető tervező Herczeg László, Csaba Katalin
Építész tervezők Galántai Gergely, Hajdu Gábor, Paál Zsófia, Sárközi Bálint
Tervfázis Beépítési tanulmányterv
Projekt év 2019-2020

A fejlesztési terület Balatonkenese és Balatonfűzfő között helyezkedik el. Balatonkenese belterületéhez tartozik. A területrészben erdő terület, részben szántó. A szántó felületeket folt-szerűen ölelik körbe az erdők és cserjések. A mezőgazdasági művelésnek nem kedvez ez a felaprózódó felosztás, és a jelenlegi szabályozás is fejlesztési területként, szabadidő, sport, rekreációs, egészségügyi funkciókkal határozza meg.

A tervezésnél fontos koncepció az új építések ökologikus beágyazása. Az építés helyfoglalása és a természet egyensúlyának megteremtése elsődleges cél egy ilyen volumenű, zöldmezős beruházás esetében. A használatba vett építési helyeket már a szabályozási terv is a jelenlegi szántóterületekre koncentrálta, melyek mezőgazdasági hasznosítása nem tartható fent optimálisan. Az erdő felületeket viszont egységben kívánta megőrizni.

A terület hasznosításánál fő szempont, hogy a helyi értékek megőrzésre és funkcionálisan kibővítésre kerüljenek. A tervezési program meghatározásánál fontos szempont volt az üdülőterület intenzív és önmagát is fenntartani tudó hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése. A tervekben három fő vonalat jelöltünk ki, melyek biztosítják az üdülők hasznos időtöltését. Az üdülőterület, mint a Balaton parttól, mint Kenese városától szeparáltan, önmagában is meg kell állnia a helyét, úgy, hogy a fejlesztés plusz tartalmakat tudjon adni a helyi közösség számára is.

A három fő hasznosítási javaslat mentén három területközpont kialakítását jelöltük ki.

Az első ilyen fő funkció a szálloda komplexum, wellness és konferencia részleggel, étteremmel, mely oldja a terület Balatontól való elszakítottságát, biztosítja a vizes élményeket. A szálloda kialakításánál a terület ellátására is figyelemmel kell lenni, plusz kiszolgáló funkciókat szükséges létrehozni. Itt jelenik meg az új település szerkezetben is hangsúlyos, intenzíven használható közterületi funkciókkal bíró (játszótér, éttermi terasz panorámával) teresedés, mely a terület elsődleges érkezési pontját is jelenti.

Második fő elemként megőrzésre kerül az erdőterület, aktív funkcionális hasznosítást kap, mint a mindenki előtt nyitott, rekreációs parkerdő. Ehhez a területhez kiszolgáló funkciók (sporteszköz- és kerékpárkölcsönző, vendéglátás, illemhelyek) illetve közterületek kapcsolódnak.

Funkcionális javaslatunk harmadik eleme egy aktív biofarm létrehozása, állattartással, konyhakerttel és gyógynövénytermesztéssel. A területen lévő kaszáló, legelőterület kihasználásával. Az állattartás lehetőséget ad a terület identitásának közvetlen bemutatására. Az itt megtermelt termékek alapanyagul szolgálhatnak a helyi vendéglátásnak. Ez a funkció szervesen kapcsolódni tud a helyi értékek bemutatásához. Az itt elhelyezett funkciók szintén kiszolgálják a parkerdőt, öltözőket és lóistállót helyeznénk el. Ez a terület a harmadik település központ és annak közterülete.

Az üdülőterületek feltárásánál, elsődleges szempont volt a szükséges és elégséges közlekedési útvonalak arányának meghatározása. A üdülőterületek szőlőfürtként csüngenek a terület bejárati pontján, a fő feltáró útvonalat 6 m szélességben határoztuk meg, csökkentve és megszüntetve a területen való teljes átvezetését, míg az üdülővillákhoz vezető utak szélességét 4 m-ben minimalizáljuk, a kétirányúságot murvás felületekkel biztosítva. A szabályozási tervvel ellentétben a területen szükséges parkolókat több, kisebb csoportban kívánjuk elosztani, a társasüdülők esetében a tereplejtést kihasználva az épületek alagsorában. Az egységek autós megközelítése mindenesetben biztosított, a kijelölt parkoló felületek használatát elektromos autótöltési és kamerás megfigyelési rendszer kiépítésével kívánjuk elősegíteni. A területen javasoljuk az elektromos autókkal való bejárhatóság biztosítását.

A Sándor- és Bögre-hegy között elterülő erdős völgyterület fejlesztésekor javasoljuk egy Balaton partra levezető közforgalomnak átadott biciklis-gyalogos ösvény kialakítását, mely megteremtené az erdőbe kerülő rekreációs funkciók közötti, valamint a terület Balaton parti kapcsolatát. Lehetőséget adna a terület turisztikai feltárására, turisztikai útvonalra való rácsatlakoztatására. A Balaton part terület-felhasználási terve a vasúti átjárótól a Balaton part felé sétány és strand felület kialakítását javasolja. A város felé pedig szintén tervezett egy sétány. Ezek a fejlesztési lehetőségek megvalósítása szervesebbé tehetik a terület település szövethez való csatlakozását, oldanák a terület Balaton parttól való, fennsíkszerű elszakítottságát