TELEKOM SZÉKHÁZ TERVPÁLYÁZAT

Helyszín Budapest, Könyves Kálmán körút
Megbízó WING Zrt.
Alapterület 100 000 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építész tervezők Szokolyai Gábor, Herczeg László, Pintér Tamás
Építész munkatársak Hajdu Gábor, Kovács Dénes, Imre Katalin, Szuhányi Anna
Látványtervek Répás Ferenc
Makett MCXVI, Limes Model Kft.
Konzulens Aspectus
Tervfázis Meghívásos tervpályázat
Projekt év 2014.

Igazi nagyvárosi környezetről van szó, ahol minden a mobilitásról szól.
Az Új Ferencváros Stadion erős jelenléte teszi kivételessé a helyszínt. Egy óriási design tárgy, melynek monumentalitása egyedi kihívást jelent az építész számára, aki közvetlen közelében szeretne épületet tervezni. A két építmény energiáinak nem kioltani kell egymást, hanem erősíteni.
Egy székház ismérve, hogy egyértelműen egyedi akar lenni, kitűnni a tömegből, jelezve a cég identitását. Ez a fajta szemlélet nyitottságot igényel nemcsak az építésztől, de a fejlesztőktől és a megbízóktól is. Mit lehet tenni? Tervezni egy olyan házat, mely nem hasonlít egyetlen piacon lévő iroda házra sem. Összetéveszthetetlenül felismerhető karakter volt a célunk, melyet egy erős identitással rendelkező cég önazonosnak érez.

Beépítési koncepció
Egy gigantikus épülettömeget kell itt megformálni, ami talán a legnagyobb feladat volt. Mindezt úgy hogy könnyed és szerethető hatást keltsen, a benne dolgozó számára pedig inspiráló legyen. A megkövetelt négyzetméterek teljesítésének igénye figyelembe véve a telek nagyságát alapszerkesztésben egy keretes beépítést eredményez. A Könyves Kálmán körút felőli és a stadion felőli oldal sem viseli el, hogy egy cca 200 méteres párhuzamos térfalat hozzunk létre, ezért mindkét oldalról benyomtuk a házat. Ez magától értetődően kijelöli a főbejáratot és téri gesztust tesz a stadion felé, így egy kellemesebb tér jön létre a kettő között. Lényegében ilyen egyszerűen előáll a „csokornyakkendő”szerű beépítési alapkoncepció. Alapszerkesztés egy „X”, ami súlypontban elhelyezve rendkívül racionálissá teszi a belső közlekedést. Így minden mindennel összefügg, minden mindenhonnan könnyen elérhető.

Megjegyzés: Jelenleg az épület a TIBA Építész Stúdió nyertes tervei alapján építés alatt áll.