ULCISIA CASTRA, TERVPÁLYÁZAT

Helyszín Szentendre
Kiíró Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága
Alapterület 21 000 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építész vezető tervező Herczeg László
Építész munkatársak Almer Orsolya, Szőke Mariann
Tervfázis Tervpályázat, III. hely
Projekt év 2012.

A nyílt, nemzetközi tervpályázat célja Szentendre római kori maradványainak megőrzése, múzeumi környezetben, turisták számára elérhetővé tétele.

A múzeumot várossal fegyelmezett rendbe telepített szőlősorokkal kapcsoltuk össze. A sorok között kertépítészeti burkolatokat használunk (vasúti talpfa, tipegőkövek, fakocka stb.) A terület épületállományából az értékeseket megtartjuk, körülöttük tisztásokat képzünk. Az új funkciók lehetnek kiállítótér, étterem, borozó, elsősorban turisztikai kiszolgálás. A Paprikabíró utca pincesorát újjáélesztjük.

Az épület nagy alapterületű, világítást nem igénylő tereit a felszín alatt helyeztük el. A tervezett felszíni felépítmények felveszik a Szentendrei út és a város köztes léptékét. Az egyes épületszárnyak városi tereket zárnak közre – átnyitott park – zárt nyitott főtér – zárt múzeumkert sorolásban. A felmagasodó irodaépület az útról jelként zárja a beépítést. Nyugatról többszörös szűrőzóna védi a múzeum közötti tereket – dús liget – kerítésszerű építmény – épületszárnnyal fedett átjáró a főtér felé. A város részére készülő mélyparkolót a múzeumépületről teljesen leválasztottuk, építése függetlenül is lehetséges. A buszok parkolóit a süllyesztett szinten, a felszínen helyeztük el.

Belső kialakítás – funkcionális kapcsolatok:

A múzeum a főtérről nyílik. Az állandó képzőművészeti kiállítás a felszín alatt, az épület központjában van. A látogatók kétszintes téren át ereszkednek le az előcsarnok elosztóterébe. Itt helyeztük el a ruhatárakat, az üzletek egy részét, a kávézót. Innen nyílik az időszakos kiállítási tér felső szintje, ami alul az állandó kiállítás terével összenyitható. Az állandó képzőművészeti kiállítás belső tere bazilikális kialakítású, egy ponton a főtér felől felülvilágított. A középső szárnyból lehet az emeleti konferenciatermet függetlenül is megközelíteni. A helytörténeti kiállítás és a Ferenczy gyűjtemény a múzeum emeletére kerültek. A múzeumpedagógiai foglalkoztatók az épület északi részén vannak. Minden foglalkoztató a múzeumkertre nyílik. A keleti és nyugati szárnyak földszintjén a közönségkapcsolati osztály és a régészeti kiállítás kapott helyet. A régészeti kiállítást az ásatási terület felé megnyitjuk. A kiállítóterek tolható paravánokkal, függönyökkel oszthatóak. A tartószerkezetet elhelyezése kijelöli az átrendezések, lezárások idején kialakítható közlekedősávokat. A terek a homlokzat felöl teljesen lesötétíthetőek, de a szűrt fény átengedése is lehetséges.

Az épület kiszolgáló irodáit külön épületben helyeztük el. A ház a felszín alatt a múzeummal összeköttetésben áll. Megközelítése a terepszintről és a múzeumból is lehetséges. A könyvtár és a könyvtári kutatók a földszintre kerület. A különböző irodák, funkciók szerinti csoportosításban négy szinten kaptak helyet.

A homlokzatokon 3 három anyagot keverünk: mázas kerámiarácsot, durva vakolatot, üveget. A három anyag változatos egymásra rétegződése adja az eltérő funkciójú terek lehatárolását.