320 FOK MŰVÉSZETI, KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS TECHNIKAI KÖZPONT, TERVPÁLYÁZAT

Helyszín Siófok
Megbízó Siófok Város Önkormányzata
Alapterület 12 000 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építész tervezők Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor
Tervfázis Nyílt építészeti tervpályázat, Megvétel
Projekt év 2010.

A telkek a kenyérgyár épületével két településszerkezeti karakter határán helyezkednek el. Egy beépítetlen és egy kertvárosi terület között. A tervezett épület úgy képez térfalat, hogy közben differenciált marad. Tisztán lekövethetők a külső tömegekből a belső funkciók.
A koncepciót a kert és az épületegyüttes egysége és egymásra hatása erősíti. Előbbi ugyanolyan igényű ismeretterjesztő funkcióval is ellátható, mint maga az épület.
A kenyérgyár épületének tengelyében folytatjuk a beépítést. Magára a gyárra nem építünk rá vagy mellé, alapvetően eredeti tömegében és hangulatában hagyjuk. Kivételt képez a kilátó kávézó a liszttorony tetején. Tiszta helyzet jön létre építészetileg és kivitelezési szempontból is.
A teljes programot kielégítő három épülettömeget a felszín alatt központi aulával kötjük össze, melyből az első és második ütemben is elérhető az összes fő funkció.
A racionális szerkesztés ellenére igyekszik a terv a belső terekben differenciált izgalmas térélményt adni. Meghatározó eszközként alkalmaztuk a fényt is, mint alapvető építészeti eszközt. Az új épületek a transzparens felületek játékával könnyedséget és nyitottságot fejeznek ki.

 

Publikáció:

320° Művészeti, Oktatási és Technikai Központ tervpályázat – Építészfórum.hu