BALOKÁNY STRAND FELÚJÍTÁS ÉS INNOVÁCIÓS KÖZPONT, PÉCS

Helyszín Pécs
Megbízó Aquaprofit Zrt.
Alapterület 800 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építész tervezők Herczeg László, Vörös Tamás
Tervfázis Vázlatterv
Projekt év 2015.

Történet

A Balokány, Balukanya helynév először 1701-ben fordul elő egy pécsi iratanyagban. Itt már e helyet tóként jelölik meg, ami alatt malom állt.
1810-ben már, mint agyaggödröt is hasznosították a területet, a fazekas mesterség itt is teret nyert. Ahogy a vízzáró agyagréteget letermelték, a felszínen források fakadtak.
1836-ban a tavat újra rendezték, a szennyes és tiszta vizeket egymástól szétválasztották, így egyszerre szolgált itatásra és fürdésre is a hely. Ekkor jelent meg először uszoda létesítésének igénye, ami a tó dél-keleti részére került.
Az első komoly fürdőt Engel Adolf 1857-ben létesítette a területen.
1886-ban a régi helyén új fürdőt építettek. Időközben megépült a vasút, átvágta a tavat és így a Balokány végső formáját alakította ki, a területet tervezett parkká építették át.
Mindez az 1930-as évekig őrizte akkori formáját, majd 1933-ban megépült az akkor legkorszerűbbnek számító közfürdő, aminek épületei, bár igen leromlott állapotban, de ma is állnak. A 2. világháború után a fürdőből strand lett és egészen az 1993-as bezárásáig városi strandként szolgált.

 

Meglévő és tervezett állapot

A fürdő együttese, az akkor meglévő épületekkel 1990-ben műemléki védelmet kapott.
A terület magán viseli az elmúlt 25 év gazdátlanságának minden nyomát.

A terület tulajdonosa, az Aquaprofit Zrt. a víz kutatásával, vízhez kapcsolódó fejlesztésekkel, ásványvizekkel, fürdő és turizmusfejlesztéssel foglalkozik. A cég szándéka szerint a teljes innovációs központ és az irodák ezen a területen kapnának helyet. Az épület kiegészülne, a területen hagyományosan is jelen lévő fürdő funkcióval, ami jó gyakorlati terep lehet a cég vízzel kapcsolatos fejlesztéseinek. A telek viszonylag szűk méretei miatt, elsősorban gyerekek részére épülne vízi világ és élményfürdő.
Az épületegyüttes létrejöttével párhuzamosan Pécs városának szándékai szerint a Balokány parkja is megújul.

források:
Madas József: A pécsi Balokány