CORVINUS EGYETEM ÚJ ÉPÜLETTÖMBJE, BELSŐ TEREK

Helyszín Budapest
Megbízó Wing Zrt.
Alapterület 55 000 m2
Generál tervező Konstruma Mérnöki Iroda Kft.
Építész vezető tervezők prof. Lázár Antal DLA, dr. Oláh M. Zoltán, Szerdahelyi László
Belsőépítész vezető tervező Szokolyai Gábor
Belsőépítész munkatársak Almer Orsolya,  Borsos Melinda, Erdélyi Linda, Schiller Ádám, Somogyi Veronika, Török Áron, Weichinger Mónika
Állapot Megépült
Projekt év 2007.

A klasszikus egyetemi épületek belső tereinek  jellegzetes elemei a professzorok képei, mellszobrai az aulában, tablók, vitrinek a  folyosókon, murália, falplasztika az előtérben, stb. Sokszor ezek az ipar- és képzőművészeti alkotások közvetlenebb érzelmi kötődést jelentenek egy épülethez, mint magához az épített térhez. Ezt a hatást próbáltuk hangsúlyos témájává tenni a Corvinus Egyetem Új Épülettömbje belső tereinek koncepciójának megalkotásánál.
A másik kiinduló elv volt, hogy egy ilyen óriási épületben nagyon nehéz tájékozódni. Tele van folyosókkal, lépcsőházakkal, nagyon hasonlóak a szintek. Úgy gondoltuk, hogy ezt a problémát úgy lehet orvosolni, hogy ha megjegyezhető, megnevezhető helyeket hozunk létre.  Ebben a grafikai és design elemek jelentethetik a megoldást. A különböző szinteken a szemináriumi folyosókon más-más professzorok arcképeinek falméretű üveggrafikái láthatók. Ezek alapján pontosan beazonosítható a hallgatók számára, hogy pontosan hol járnak és egyben az elődök megismerése erősíti az egyetemi identitást is. A közlekedő és közösségi terekbe olyan egyedi design bútorokat terveztünk, amelyek az ülőfunkció mellett egyben az infografikai szerepet is betöltik. Színhasználatuk oldja az egyetem szigorú hangulatát és mint találkozási pontok erősítik a campus jelleget.

 

Publikáció:

A Budapesti Corvinus Egyetem új épületének belsőépítészete – Építészfórum.hu