CSALÁDI HÁZ, BUDAFOK

Helyszín Budafok
Megbízó Magánszemély
Alapterület 160 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építész vezető tervező Szokolyai Gábor
Építész munkatársak Almer Orsolya, Erdélyi Linda
Tervfázis Megvalósult
Projekt év 2005.

Az építkezés az első „kapavágástól” az átadásig két és fél hónapot vett igénybe. Talán ez egyfajta rekord. Hozzá kell tenni, hogy az építtető jónevű kivitelező cég vezetője. Ennek köszönhetőn a kitűnő szervezés és az anyagismeret sok időt takarított meg.

Gyors döntések eredménye ez a ház. Megbízóm gyors döntése volt, hogy megvette ezt a kis telket Budafokon. Cél volt, hogy gyorsan szülessen rá egy olyan terv, melyet a kivitelező a megtorpanás kockázata nélkül tud megépíteni. A praktikus és hezitálás nélküli megbízói döntéseknek köszönhetően ez sikerült is.

Tervezőként szinte workshop-ként fogtam fel a feladatot. Üdítő érzés volt, hogy peregnek az események. A tervezés eredménye szinte azonnal látszódott,.

A ház probálja kihasználni a kicsi, de hangulatos kert előnyeit és ablakaival erre nyit.

Hirtelen döntés volt az is, hogy a ház „fekete” legyen. Elsőre ez a színválasztás építészi provokációnak vagy allűrnek tűnhet, de a ház a valóságban kifejezetten jóban van a környezetével.

Jóleső érzés volt, az is, hogy csak magától értetődő megoldásokban lehetett gondolkodni – nem volt idő elmerengeni különböző variációkon. Így született a ház egyszerű, szinte archetipikus tömege, egyszerű alaprajza, szokványos szerkezete.