+ FÜRDŐ UTCAI LAKÓPARK, BALATONFÜRED

Fürdő utcai lakópark

Helyszín Balatonfüred, Fürdő utca
Beruházó „Hotel Agro” Balatonfüred Szállodaipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
Alapterület 20000 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építész vezető tervező Herczeg László, Vannay Miklós DLA
Építész munkatársak Fülöp Fruzsina, Szabó Péter Róbert, Nyitrai Gellért, Bakucz Renáta, Kálna Dávid, Tolnai Zsolt, Kiss Dávid, Fárizs András, Ábrahám-Fúrús András
Makett Bajusz Csaba
Látványtervek Szántó Hunor
Makett fotó Czirják Bence
Tájépítész tervező Hómann János
Tartószerkezet tervező V Nagy Zoltán
Épületgépész tervező Tóth Gábor
Épületvillamássági tervező Bottyán László
Tervfázis vázlatterv, engedélyezési terv, kiviteli terv
Projekt év 2021-2023

A tervezési helyszín a balatonfüredi, volt Agro Hotel területe, mely a Kéki patak és a Fürdő utca között terül el. A közel 3 hektáros terület nyugatról-keletre, valamint a tó felé lejt. A talajvíz magas, a beállt, értékes növényzet védendő. Az épületek telepítésénél ezt igyekeztünk figyelembe venni.

A házak elforgatása segítségével két szempontot vettünk figyelembe: az épületek kontúrjai közt bezárt tompa szög a lakások közti átlátást hivatott megakadályozni, míg az épületek közti teresedések különböző intimitásokkal és karakterrel rendelkező udvarokat képeznek. A házak által határolt publikus, félprivát és privát kertek a különböző igényeknek hivatottak eleget tenni.

Fontos szempont volt, hogy az itt létrejövő lakópark a városi igényekre is választ adjon ezért a lakóparkot nem zárt egységként képzeltük el, hanem különböző intimitású terek együttesének, melyek rétegződése által a terület egy része megnyitható a város számára. A telek Fürdő utcával határos részén közfunkciókat helyeztünk el, így illeszkedve a városi szövetbe. Itt egy sétány, üzletek, valamint közösségi területek kaptak helyet. A területen 130 lakás épül, az átlagos alapterületük 85 m2. Minden lakás két irányba tájolt saroklakás, az épület teljes kerületén körbefutó erkélyekkel.