GORIZIA TERVPÁLYÁZAT

Helyszín Gorizia, Olaszország
Megbízó Gorizia Város
Alapterület 16 hektár
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építész tervezők Herczeg László, Pintér Tamás János, Csaba Kata
Építész munkatárs Újhelyi Katalin
Tervfázis Tervpályázat, III. hely
Projekt év 2011.

A terv koncepciója a szlovén és olasz területek szerves kapcsolatának egyértelművé tétele építészeti eszközökkel.
A városon belül két alközpont alakul ki. A Casa Rossa környéke a kereskedelmi központ. A hosszanti kialakítású piactér alkalmas időszakos rendezvények, vásárok tartására is.
A volt kórházterületen szálloda, a turistaszálló, az éttermek, az egészségügyi szolgáltatások, kutató és fedett sportterületek kaptak helyet.
Az alközpontokat gyalogos, biciklis kapcsolattal kötöttük össze. Egy helyre csoportosítottuk az egészségügyi funkciókat. A szlovén sportterületekkel a patak mentén sport és rekreációs tengelyt húztunk.

Az SGF területe
A jelenlegi főépület csak drasztikus beavatkozással lehetne fenntartható. Új a teljes parkot orientáló landmark szerű épületet helyezünk le. A ház a teljes parkot és a tervezett funkciókat újrarendezi. Az épület befogadja az összes fiatalokhoz kapcsolódó funkciót. A hossztengellyel párhuzamos utcára szerveződik, terei flexibilisen változtathatóak, úgy alkalmazkodik az időben változó igényekhez, hogy közben kompakt, jelszerű marad. A park élő, pulzáló rendezvényterület. A színes, változatos, élettel teli kertet az építészeti karakter fegyelmezi, rendezi.