+ KÖRMENDY HÁZ ÁTALAKÍTÁSA ÉS REVITALIZÁCIÓJA, VESZPRÉM

Veszprémi Körmendy Ház átalakítása, revitalizációja

Helyszín Veszprém, Vár utca 39.
Beruházó Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság
Alapterület 1200 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építész vezető tervező Herczeg László
Projekt építészek Kiss-Serfőző Evelin, Galántai Gergely
Építész munkatársak Kérdy Janka, Dózsa Bercel
Fotók Vörös Tamás DLA
Tervfázis Kivitelezés alatt
Projekt év 2021-2023

A 18. század első évtizedeiben épült házat, Körmendy Imre olvasókanonok építtette saját használatra, a későbbiekben több funkcióváltáson is átesett. A Veszprémi Főegyházmegye, a tulajdonába visszakerült műemléki védettség alatt álló Körmendy-ház revitalizációját, benne új funkciók kialakítását tűzte ki célul. Az épület, mint a Vári együttes egyik fő eleme, kiemelt jelentőséggel bír. A felújítás során múzeumi, illetve vendéglátói funkciót kapva megnyílhat a közösség számára.

A pinceszinten több publikus tér – látvány kőtár, látogatói vizesblokkok – valamint kiszolgáló terek kaptak helyet. A földszinten helyeztük el a vendéglátóegység – eleinte kávézó, később étterem – tereit, emellé a múzeumi funkció működését segítő múzeumpedagógiai foglalkoztatók kerültek. A kapualjon áthaladva a ház udvarába juthatunk, ahol kültéri fogyasztó tereken élvezhetjük a különleges kilátást és a megújult kertet.  Az emeleten a kiállítás terei kaptak helyet.  A tetőtéri szintre kerültek a múzeum működését kiszolgáló terek: irodák, műtárgy raktárak, restauráló műhelyek és gépészeti terek.

Építészeti kialakítás tekintetében a meglévő épület jellege meghatározó, a külső megjelenés jelentősen nem módosul. Célunk a múlt századi beavatkozások helyreállítása és az egykori barokk fázis hiteles bemutatása. Az udvari homlokzatokon megjelenő kortárs elem egy opálüveg bevilágító utal az épületben történt funkcionális változásra.