LIGET CITY PROJEKT, BUDAPEST

Helyszín Budapest, VII. kerület
Megbízó IDPM Consultant Kft, Zeitgeist Asset Management
Alapterület 47 000 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem Kft.
Építész vezető tervező Herczeg László, Csaba Katalin
Építész tervezők Galántai Gergely, Mezei Fruzsina, Paál Zsófia
Tervfázis Meghívásos nemzetközi tervpályázat
Projekt év 2020

Célunk a véglegesedett építészeti környezetben az arányos és egyensúlyban tartott beavatkozás, a történeti értékek hasznosítása mellett új, fenntartható városi lakókörnyezet létrehozása volt. Három eltérő karakterű területet találtunk a helyszínen. A tervezési folyamat során ezt a három eltérő karaktert tartottuk szem előtt.

I. VÁROSI – A volt remiz és áramellátó területe, ahol a korábbi, már a város által befogadott átépítések folytatásaként helyeztünk el új épületet és épületkiegészítéseket a meglévő sétány mentén.

II. ZÖLD – A Rottenbiller 31. alatti, volt tejelosztó ipari területe. Az itt található épületeket az utca ház kivételével bontottuk, helyükön új beépítést terveztünk az épületközöket kitöltő nagyméretű zöldfelületekkel és parkkal.

III. ÖRÖKSÉG – A Rottenbiller utca 33. alatti, volt magkereskedés telke. Itt döntően a meglévő épületállománnyal gazdálkodtunk, kiegészítve egy új épülettel, ezzel a határig sűrítettük a beépítést. A házak között lévő tér, az üvegtetővel fedett átmeneti zóna belső terek térérzetét kelti.

A sűrítés az egyik területen lehetőséget adott egy szellősebb beépítés létrehozására és mindenekelőtt egy összefüggő park létesítésére a másik területen. A három terület között az átjárásokat részben a telepítéssel, részben új átnyitásokkal biztosítottuk.

Sokféle funkciót, sokszínű beépítést választottunk, mégis kerestünk egy anyagot ami a tervet összefogja, egységbe szervezi, karaktert, brandet ad a városrésznek. Kézenfekvő választás volt a tégla alkalmazása. A XIX. századi ipari épületek nyerstégla homlokzatokkal készültek a városban, mint ahogy itt is. Számos korabeli lakóépületen vakolattal együtt jelenik meg. Tartós, időtálló anyag rengeteg féle építészeti, részletképzési lehetőséget tartogat, alkalmat ad az egyes épületek finom differenciálására.

Sajtómegjelenés az OCTOGON architecture design magazine-ban.