CIPÓ-DOMB, TERVPÁLYÁZAT, PANNONHALMA

Helyszín Pannonhalma
Megbízó Arthur Bergmann Concept Kft.
Alapterület ca. 20 0000 m2, 15 hektáron
Építészet MCXVI Építészműterem
Építész vezető tervező Herczeg László
Építész tervezők Galántai Gergely, Mezei Fruzsina, Szabó Dániel, Paál Zsófia
Állapot Meghívásos tervpályázat
Projekt év 2020.

A fejlesztés a település léptékéhez képest jelentős. Tervezési területünk mindig is mezőgazdasági terület volt, idáig nem ért el a város, beépítési kezdemények, nem tervezett módon, a főutca irányából indultak meg. A termálvíz jelenléte és a Győr felől érkező ingatlankereslet miatt a terület beépítése az utóbbi 20 évben került fókuszba. A pályázat kiírója 200 új lakás elhelyezését határozta el, ami méreténél fogva, csak alapos városfejlesztési és városépítészeti elképzelések mentén valósítható meg, természetesen szem előtt tartva a kiíró és az önkormányzat gazdasági szempontjait is.

A pályázati kiíráshoz készült telepítési helyszínrajzot felülvizsgáltuk. Néhány helyen változásokat javasoltunk, de több elemét megtartandónak ítéltünk meg. A Cipó-dombot nem a hátsó kertek közé ékelt, amolyan lakóparki belső kertként, hanem közterületek által határolt, valós parkként fogalmaztuk meg. Az újrafogalmazott telekhálózatnak világosan szerkesztett rendszert adtunk, az utcák tengelyét az apátságra forgattuk rá, a nagyobb középületek a beépítés kitüntetett helyére kerültek, a sík területeken a társasházak, kisebb családi házak, a Cipó-domb körül a villák kerültek elhelyezésre.

Az általunk készített beépítési terv minden gazdaságossági mutatójában előnyösebb a kiadott beépítésnél. 122 db telket helyeztünk el, amelyeknek összterülete 135.000 m2. A beépítés a jelenlegi településközponthoz szervesen kapcsolódva, annak kiterjesztéseként valósul meg. Összességében 80 családi ház, 20 villa és a 26 négylakásos épületben 104 lakás valósul meg, ami összesen 204 lakóegységet eredményez

A házak telepítésénél a családi házaknál oldalhatáros beépítést, a társasházaknál ikresen összeforgatott csaknem sorházszerű beépítést, a villáknál szabadonálló módon, nagyobb telkeken kialakított beépítést választottunk. A családi házak előkertjeit a megszokottól eltérően 7 méterre vettük fel, a garázsokat, autóbeállókat az előkertekbe telepítettük. Mind az utcák, mind a kertek dúsan, háromszintes növényállománnyal telepítettek. Az utcákon igyekeztünk a lehető legkisebb burkolt felületet adni, a mellékutcák egyirányúak.

Anyaghasználatban a felső szintekre ráforduló cserép és tégla elemek dominálnak. Ezt elsősorban a település karakteres, volt gazdasági épületein megjelenő, nagy cseréptetők és az apátsági rálátás indokolták. A házak homlokzatain, elsősorban a kiegészítő átmeneti tereknél, pergoláknál, előtetőknél, teraszoknál sok fát használtunk. Az épületek alaprajzi megformálása takarékos, funkcionális, a házak jól átszellőztethetők.