MULTIFUNKCIONÁLIS PARKOLÓHÁZ, FERIHEGY, TERVPÁLYÁZAT

Helyszín Budapest, Ferihegy
Megrendelő Budapest Airport Rt.
Alapterület 150 000 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építésztervezők Herczeg László, Szokolyai Gábor
Makett Szőke Mariann
Tervfázis Tervpályázat, IV. hely
Projekt év 2004.

Joggal várható el egy országkapuként működő repülőtértől, hogy építészeti formálású karakterrel bírjon, szimbólummá váljon. Egy ilyen jelentőségű épületnek szellemi kisugárzással kell bírnia, mely asszociációkat kelt. Nem egyfélét, hanem szinte minden szemlélőben mást, elindítva egyfajta érzelmi kötődést a házzal szemben.

A kör, a körgyűrű, a henger ősi építészeti formák. A kör számos ősi kultúrában napszimbólumként, az élet szimbólumaként jelent meg. Előszeretettel alkalmazza a természet is ezt a formát. A legkisebb kerülethez tartozó legnagyobb terület illetve a legnagyobb felülethez tartozó legkisebb térfogat geometriai törvényei a természetben is számtalan esetben hasznosulnak. Az ember talán legjelentősebb találmánya a kerék, mely lehetővé tette a technika gyors fejlődését. Az összes forgómozgáson alapuló gép működése ennek a felfedezésnek köszönheti létét – a gépjárművek és a repülők is. A kör kihasít egy darabot a világból, lehatárolja a belsőt a külsőtől, miközben kijelöli környezete középpontját. Ezzel szervezőerővé válik és biztos pontként jelent viszonyítási alapot.

Az origóba vezető sugarak és a különböző sugarú koncentrikus körök geometriája, mind funkcionálisan, mind esztétikailag, mind szimbolikusan alkalmazó építmény az építészet egyik archetípusának tekinthető.

A repülés az ember innovációs képességének bámulatos példája. A repülést szolgáló épületnek kölcsönös tiszteletadást kell közvetítenie a természet és az emberi alkotóképesség között. Az általunk tervezett épület – szándékunk szerint – egyszerre jelenti az örök emberi kultúrákhoz való kötődést és a technikai civilizáció diadalának ünneplését.

A kör praktikus szempontból is nagyon alkalmas szerkesztést ad egy parkolóház tervezéséhez. A körfogalom nagyon könnyen ételmezhetővé teszi a belső közlekedést. Az óriási rádiusz lehetővé teszi, hogy terminálok evidensen felfűzödjenek erre a központi épületre.

Az óriási henger alkalmas arra, hogy magába foglaljon a parkolón kívül más funkciókat is, mint üzletek, éttermek, irodablokkok, stb. A henger belseje egy zárt várakozó parkként is szolgál.