VÁROSHÁZA TERVPÁLYÁZAT, TÖRÖKBÁLINT

Helyszín Törökbálint
Megbízó Törökbálint Város Önkormányzata
Alapterület 2560 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építész vezető tervező Herczeg László
Építész munkatársak Csaba Kata, Demeter Ágota, Szuhányi Anna
Tervfázis Meghívásos építészeti tervpályázat
Projekt év 2015.

Törökbálint Város Önkormányzata meghívásos tervpályázatot írt ki az új városháza megtervezésére. A település egyik legnagyobb értéke a megmaradt, egészséges természeti környezet. Ezt erősítendő az új városházát a terület meghatározó, meglévő és tervezett téri, természeti elemeinek fókuszába helyeztük. Főteret terveztünk a főutcára, ahol a fedett-nyitott téren időszakosan termelői piac rendezhető. Kerestük a kapcsolatot a kálváriával, a művelődési központtal és a patak megduzzasztásával kialakított tó körüli szabadidős parkkal.

A tervezési program szerint a ház elsősorban és szinte kizárólag hivatali épület. Arra törekedtünk, hogy az épület szervezése, világos, könnyen átlátható legyen és kapcsolatot létesítsen környezetével. A közlekedési irányok, a bejárat helyzete legyen könnyen felismerhető, segítse a tájékozódást. Az épület homlokzatait kifelé nagy üvegfelületekkel nyitottuk meg, a belső udvar felöl a ház teljesen átlátható. A ház tömbszerű tömegét teraszokkal lazítottuk.

A ház homlokzatán szeretnénk minél többet felhasználni az elbontott épületek anyagából. A jelenlegi városháza sóskúti kőből épült, az új épület homlokzatán is ezt alkalmaznánk. A nyílászárók előtt a belátás megakadályozására és az árnyékolásra finomszövésű fémhálót helyeztünk.