VENDÉGHÁZ, OKORÁG

Helyszín Okorág
Megbízó Magánszemély
Alapterület 160 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építész vezető tervező Herczeg László
Építész munkatárs Hajdu Gábor, Szabó Dániel
Tervfázis Kiviteli terv
Projekt év 2017-

A tervezési terület az Ormánságban, Okorág központjától észak-keletre lévő halastavaknál, a négy tó által közrefogott szigeten található, ahova a megbízó egy négyszobás vendégházat szeretne építeni. A környékbeli építészet tipikus jellegzetességei a talpas házak és a tornác alkalmazása. Az épület tömegképzésénél ezeket az ősi, jól bevált szokásokat alkalmaztuk mi is a mai építészeti nyelven megfogalmazva.

A belső terek kialakításánál az átláthatóságra, világosságra törekedtünk. Az épületbe belépve a nappali-étkezőkonyha közösségi terébe érkezünk, ahonnan egy folyosón keresztül juthatunk el az apartmanokhoz és a hátsó kiszolgáló blokkba. A fedett-nyitott terek a nyári és átmeneti időszakban a lakóterek bővítményeként funkcionálhatnak. A három blokkot összekötő tornác folytatásaként, a nádas között beosonó stéget terveztünk, amely a természettel való kapcsolat szorosabbá tételére irányuló határozott gesztusként áll be a tó amorf felületébe.

Az épület anyaghasználatban az egyszerűségre törekedtünk. A környéken jelentős mennyiségű bontott építőanyag áll rendelkezésre. A tervezett földszintes tömeg bontott tégla burkolatot kap, a nyílások közötti falfelületekre pedig bontott faanyag felhasználásával készítenénk lazúrozott faburkolatot. A tető burkolata a területen jellemző autentikus nádfedés.