DUNA PASSAGE BEÉPÍTÉSI ÉS ÉPÍTÉSZETI TERVPÁLYÁZAT

Helyszín Budapest
Megbízó Wing Zrt.
Alapterület 100 000 m2
Generál tervező MCXVI Építészműterem
Építész tervezők Mórocz Tamás, Szokolyai Gábor
Építész munkatárs Weichinger Mónika
Tervfázis Meghívásos építészeti tervpályázat
Projekt év 2012.

Célunk egy olyan építészeti megjelenés megalkotása volt, mely friss, de finom szálakkal kapcsolódik a város építészeti örökségéhez. Ez utóbbiról is szól az arany szín használata, mely történelmi mélységű értelmezést ad. Nagy kedvvel használták például a magyar szecesszióban. Nincs kifejezőbb szín az értékállóságra. A terv a nagyszámú iroda négyzetméter ellenére humánus, ingergazdag, élhető és szerethető környezetet szándékozik teremteni.
A finoman „bemozduló” hangsúlyos keretek, mint őrszemek, vagy mint arcok jelennek meg mind a városképben, mind a sétányon. A székháznak szánt irodaépület megjelöli a beépítés északi csúcspontját és egyben fogadó-kapuépület is. Átjárható udvarával bevezet a belső feltáró út felé. Traktusaival a Gellérthegy felé fordul. Ez a fő irány, de az égtáj minden irányába jó a kilátás. Erre utalnak a fekete-arany „arcok” is, melyek minden irányba néznek, kiemelt helyzetet teremtve az épület formálásában.
A következő irodaépületek építészeti megformálásban kevésbé hangsúlyosak, mint az „A” épület, de eszközkészletében és minőségében hasonlóak. A Duna felé néző „arcok” finom szögtörésekkel és visszahúzásokkal mozgalmas képek mutatnak, mint a túlsó partról, mind a sétány felől.
A Duna közelsége alapvetően meghatározza a helyszínt. A partszakasz kivételes adottsága, hogy a Duna közvetlenül megközelíthető, anélkül, hogy autóút, villamos-, vagy HÉV pálya leválasztana. Ebből kiindulva az tervezett sétányt az egész koncepció lényegi részének gondoljuk. A tervezett épületek változatos hátteret és térfalat képeznek a sétány felé, ugyanakkor a köztük levő utcák és udvarok összekötik a belső parkos területtel.